“Jabuka na dan tjera doktora iz kuće van!” Svi znamo da je jabuka jedno od najzdravijih voća na svijetu, no vrijedi li to i za njene proizvode poput pita, štrudla i čak i čipsa? Bitan dio njene hranjive vrijednosti dolazi iz kvalitete uzgoja i prehrambenih dodataka krajnjem proizvodu, što znači da ako je proizvod izrađen sa 100% jabuke jednako je zdrav kao i samo voće. Naš mutni sok od jabuke ne sadrži nikakve dodatne šećere i druge aditive, tako da ako niste u raspoloženju za čistu jabuku ili samo želite dobro i zdravo osvježenje naš proizvod je stvoren za vas! Naš sok od jabuke nosi i žig “Živjeti zdravo” kojeg odobrava HZJZ, što između ostalog znači i da sok ne sadrži dodane šećere. 1 litra našeg sok od jabuke sadrži otprilike 2 kg svježih jabuka.  Da se vratimo na početak, evo par razloga zašto ta izreka o doktorima drži vodu.
Plod jabuke sadrži vodu, šećer, organsku kiselinu i vitamine A, B i C. Njezin sok pojačava količinu antioksidansa što pomaže u tjelesnoj borbi protiv raznih štetočina i olakšava disanje (čak i simptome astme). Time se smanjuje količina kolesterola što poboljšava rad srca. Također, antioksidans antocijanin otapa šećer u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa, pogotovo rizik za tip 2. Ukratko, jabuke čiste krv i poboljšavaju rad najbitnijih organa.
Velike količine željeza usporavaju učinke starenja mozga i tako smanjuju rizik od Alzheimerove bolesti. Bogate su vitaminom C koji je potreban za obnovu imunološkog sustava, te se koristi kao tretman za bore i ispucalu i nadraženu kožu.  Vitamin A pomaže oko vida i suzbija bolesti očiju.
Također, jabuke u sebi sadrže mnogo fruktoze i glukoze koje pomažu oko probave. Njihov sirovi sastav je čak 88% čista voda, te se preporučuje davati maloj djeci kojoj treba puno hidracije. Jabučna kiselina poboljšava rad jetre, a potiče i mokrenje čime oslobađamo višak soli i masti iz tijela. Uz sve to, još se i koristi za mršavljenje jer u sebi sadrži neotopivo vlakno, pektin, koje ostavlja osjećaj zasićenosti.
Uz toliko poboljšanja tjelesnih funkcija, a i uz sami odlični okus jabuke, svakoj osobi jabuka može napraviti samo dobro. Počnite ju ubacivati u svoju prehranu; ako ne čistu, onda sa našim sokovima!
Autor: Beti Polović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *