Na brdu pokraj naših nasada možete naići na dvije vrlo uočljive životinje koje nisu toliko česte na našem teritoriju. One su ljame, vrsta deva koja potječe iz Južne Amerike, a zovu se Maya i Tomica.
Odrasle ljame su velike između 1,7 i 1,8 metara i mogu težiti čak do 200kg. Često dožive dvadeset godina (neke i više!) zbog toga što su iznimno snalažljive. Mogu izdržati na teškim uvjetima, primjerice na kamenitim terenima i planinama pošto se njihova prehrana uglavnom sastoji samo od trave ili slame. U tome im pomaže i njihova vuna koja se često koristi za odjeću i dekice za bebe, dok se vanjska dlaka može koristiti za čvršće potrebe poput tepiha i užeta. Također su vrlo socijalne životinje i žive u hordi; prijateljski su nastrojene, znatiželjne i dolaze ljudima bez mnogo problema. Često se sa jako puno socijalizacije počnu ponašati prema ljudima onako kako se ponašaju i međusobno. Pljuvati će, šutati i lupati s vratom da bi se međusobno disciplinirale, no ako su dobro odgojene poput Maye i Tomice, pljuvati će isključivo jedna  na drugu kako bi se ukrotile. Pametne su i lako ih je trenirati, tako da nije rijetko naći snimke ljama po cirkusima i natjecanjima. Uz to, u drugim zemljama se pojavljuju u bolnicama kao terapijske životinje, čime one smanjuju bol, anksioznost, depresiju i umor.
.
Posjetite naš OPG u subotu, 09.04.2022., od 10.00 do 17.00h i upoznajte Mayu i Tomicu, naše dvije ljame (omiljena poslastica su im mrkva, jabuka ili kruh). Moguće je rezervirati i piknik košaru sa našim proizvodima za piknik u prirodi na lokacijama na OPG-u ili u blizini OPG-a.

U subotu na OPG- u degustiramo:

• Sokove:
Sok od jabuke
Sok od jabuke i aronije
Sok od jabuke i višnje
• Štrudle:
Od jabuke
Od jagoda
.
Vaš dolazak najavite  mailom na danijela.polovic@gmail.com ili popunite obrazac za najavu dolaska.

Termini dolaska:

Od 10,oo h
Od 12,oo h
Od 14,oo h
Od 16,oo h
.
Na našem OPG- u također možete i kupiti sve naše proizvode (sokove, sirupe, džemove, Medomaze, prirodnu kozmetiku).
.
09.04. posjetite i:
• Lović Prekriški koji se nalazi u blizini našeg OPG-a. 09.04. organizirano je besplatno stručno vodstvo poučnom stazom “Gdje voće zri”, najava nije potrebna.
Mjesto polaska: Centar za posjetitelje Lović Prekriški
Vrijeme polaska: 10 h
Više informacija potražite na:
.
Štrudla by bike Vrhovac:
Rutu Vrhovac u digitalnom obliku preuzmite na poveznici https://www.google.com/maps/d/edit…
.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *